Hier zijn enkele stappen om de trap te isoleren en contactgeluid te verminderen:
Om contactgeluid te verminderen, is het essentieel om de holle ruimte tussen onder de traptreden te vullen met isolatiemateriaal. Dit voorkomt resonanties en vermindert geluidsoverlast. Geschikte materialen zijn:
Een zwaar materiaal helpt om geluid te dempen. Geschikte materialen zijn:
Houtachtige platen zoals multiplex en spaanplaat moeten in twee lagen van elk minimaal 12 mm worden gelegd, met verspringende naden (minimaal 20 cm uit elkaar). Beide lagen moeten onderling worden verlijmd of geschroefd. Cementgebonden gipsvezelplaten moeten eveneens in twee lagen verspringend worden gelegd volgens de richtlijnen van de fabrikant.
3. Voorkomen van contact met muren en leidingen
De oplegvloer mag de muren en leidingen nergens raken om flankerende geluidsoverlast te voorkomen. Laat rondom alle wanden en verticaal doorvoerende leidingen een rand van 10 mm vrij. Vul deze ruimte met een wandstrook van vilt of polyurethaanschuim (bijv. EasyBond).
4. Bekleed de treden met een geluiddempende vloerbedekking, zoals tapijt of rubberen matten. Dit helpt om het geluid van voetstappen te dempen.
5. Gebruik van traptreden dempers
Plaats rubberen of siliconen dempers tussen de treden en de trapbomen (de zijpanelen van de trap). Dit vermindert het contactgeluid dat ontstaat wanneer de treden bewegen.
6. Afwerking van de trap
Zorg ervoor dat de trap goed is afgewerkt en dat er geen openingen zijn waar geluid doorheen kan lekken. Gebruik afdichtingskit om eventuele kieren en naden af te dichten.
7. Isoleren van de trapkast (indien aanwezig)
Als er een trapkast onder de trap is, kan het isoleren van de wanden en het plafond van de kast ook helpen om geluidsoverlast te verminderen. Gebruik hiervoor materialen zoals:
8. Voorkomen van contact met muren
Zorg ervoor dat de trap geen direct contact maakt met de muren. Gebruik rubberen strips of vilt tussen de trap en de muren om trillingen en geluidsoverdracht te verminderen.
Via het onderstaande contactformulier kan je een afspraak met ons maken voor een geluidsisolatie meting en je krijgt na afloop een begrijpelijke rapportage over dit akoestisch onderzoek.
Om de meting uit te voeren beschikken we over gekalibreerde apparatuur (hamerapparaat & omnidirectionele luidspreker naast de standaard Klasse 1 geluidsanalysemeter en microfoons) die voldoet aan geldende Klasse 1 normen.
Twijfel je of deze specifieke meting voor jou de juiste is? Of heb je een aanvullende vraag over de metingen? Schroom niet om contact met ons op te nemen: we helpen je graag!