GELUIDSISOLATIE

GELUIDSISOLATIE

Akoestiekbeheersing en geluidsisolatie worden vaak als één en hetzelfde begrip gezien. Er is echter een wezenlijk verschil tussen de beide disciplines. Geluidsisolatie is er op gericht het lekken van geluid van en naar andere ruimtes of van buiten te verhinderen, terwijl akoestiekbeheersing de geluidsreflecties binnen een ruimte reguleert.

Bij geluidsisolatie onderscheidt men luchtgeluid en contactgeluid. Bij luchtgeluid verplaatst het geluid zich door de lucht. Bij contactgeluid verspreidt het geluid zich door materialen. Ter voorbeeld: het stampvoeten in een ruimte veroorzaakt contactgeluid doordat de vaste materialen van de constructie in trilling worden gebracht. De trillende constructie kan vervolgens weer luchtgeluid afgeven in de ondergelegen ruimte, wat daar gehoord kan worden door een waarnemer (zie illustratie 1). Omdat het geluid zich hier in eerste instantie via de constructie verspreidt, spreekt men van contactgeluid.

Het opvullen van spouwmuren met minerale wol bijvoorbeeld zal de geluidsisolatie verbeteren: het zorgt ervoor dat het contactgeluid binnen een ruimte zich niet verspreidt naar een andere ruimte. Wanneer u last heeft van ‘geluidslekkage’ is geluidsisolatie dus de oplossing. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Illustratie 1:

Geluidsoverdracht isolatie en akoestiek