C
het camoufleren van geluid

SOUND MASKING

Het camoufleren van geluid (ook wel geluidsmaskering genoemd) is de toevoeging van een subtiel geluid, vergelijkbaar met een ruissignaal, in een openbare/publieke ruimte.
Tegenwoordig zijn er veel werkplekken in open ruimtes. Dit veroorzaakt vaak geluidsoverlast. Bij artsen, apotheken, advocaten, alsook bij banken en gemeenten komt het voor dat er gesprekken privacy gevoelig zijn.

Voor dit soort situaties is er een speciaal zogenaamd Sound Masking systeem ontwikkeld. Sound Masking zorgt ervoor dat geluiden wegvallen waardoor je gesprekken en omgevingsgeluiden van anderen minder goed hoort. Geluidsmaskering zorgt voor een fijne stillere werkplek, verhoogde productiviteit en privacy.

 

 

 

Geluidsmaskering is een toepassing die al 30 jaar met succes wordt gebruikt in onder andere Amerika, Canada, Engeland en Nederland. Sound Masking is de toevoeging van een onopvallend achtergrond geluid, vergelijkbaar met een ruissignaal, in een (werk)ruimte. Dit zachte geluid is zelf niet hoorbaar maar dempt omgevingsgeluiden zoals telefoongesprekken en overleggende collega’s. Het is een uitstekende oplossing voor het waarborgen van de spraakverstaanbaarheid. Het resultaat is een comfortabelere, productievere en meer private werkomgeving.

Wanneer u last heeft van ‘geluidslekkage’ is geluidsmaskering dus een prima oplossing. De oplossing begint met een geluidsmeting. Hiermee wordt vastgesteld wat de geluidsniveaus zijn in de verschillende ruimten. Deze meting omvat ook een nagalmtijdmeting om aanpassingen aan nagalm gelijktijdig te kunnen oplossen.

 

drie methoden om slechte akoestische omstandigheden te vermijden.

HET ABC VOOR AKOESTIEK

A

Om nagalm te verminderen wordt geluidsabsorptie toegepast: speciale materialen neutraliseren de reflecties van geluid in de ruimte en zorgen voor stilte.

 

B

Bij slechte isolatie is het belangrijk om geluid te blokkeren. Geluid met hoge frequenties wordt goed tegengehouden zachte materialen. Lage tonen hebben echter meer massa nodig om gedempt te worden.

C

Met camouflage is het mogelijk geluiden minder storend te maken door een extra geluid toe te voegen. 

 

Het belang van goede akoestiek

Onderzoek toont aan dat vrijwel iedereen regelmatig last heeft van een lawaaierige omgeving en slechte akoestiek. Wanneer geluid lawaai wordt, raken mensen geïrriteerd en gestresst. Concentratie is een probleem bij slechte akoestiek. Dit geldt niet alleen in kantoren, maar ook in scholen, restaurants, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen. 

Door verminderde productiviteit en concentratieverlies komen mensen niet tot hun recht. Langdurige blootstelling aan te hoge geluidsniveaus is schadelijk voor de algehele gezondheid. Het leidt tot stress, evenwichtsproblemen, hoofdpijn, concentratie stoornis etc.

Met de invoering van nieuwe wetgeving (Wet Milieubeheer en Arbo-wet) is het nu ook verplicht gesteld om oplossingen voor geluidsoverlast toe te passen.

De belangrijkste vraag bij het beoordelen van akoestiek is of de akoestiek van een ruimte overeenkomt met de gewenste functie van deze ruimte. Zo moet een kantoor, klaslokaal of woonkamer liefst zo stil mogelijk zijn om een fijne plek te zijn om te werken, leren en wonen.

Bij een luidruchtig café is het belangrijk om geluid binnen te houden om geen overlast te veroorzaken voor omwonenden. Kortom: het gebruik van een ruimte bepaalt de eisen aan de akoestiek.